Wouter van der Mark (41) groeide op in een reformatorisch gezin. Tijdens zijn studententijd kreeg hij een persoonlijke relatie met God en maakte hij op geloofsgebied een aantal keuzes die voor zijn ouders best lastig waren. Zo liet hij zich dopen. “Ik wilde het eerst aan mijn ouders vertellen. De reacties van hen waren vol gevoel, maar ik begreep ook dat ze het moeilijk vonden.”
In alle zorgvuldigheid, zoekend naar de juiste woorden probeert Wouter uit te leggen wat het betekent om uit een ‘zwaardere’ kerktraditie te komen. “Het klopt dat ik opgegroeid ben met allerlei regeltjes en dat je op zondag niet zoveel mocht. Maar het was ook wel een heel hecht gezin waarin ik ben opgegroeid. Het geloof was eigenlijk overal mee verweven. Toen ik later ouder werd, zag ik binnen de prediking en het spreken over God dat maar heel weinig mensen konden spreken over een persoonlijke relatie met God en daar vrede van konden ervaren.”
Fysiotherapie
Wouter studeerde fysiotherapie en ging op vakantie naar Indonesië. “Ik ben zelf tot geloof gekomen in mijn studententijd. In die periode en ook op Indonesië zelf ben ik serieus de bijbel gaan lezen. Daar liet God mij ook verschillende dingen zien, waardoor ik steeds meer stappen ging nemen naar andere mensen om mijn persoonlijk geloof te bespreken met anderen. Dat was iets wat ik voor die tijd, vanuit de traditie, nooit deed.”
Eenvoudig
Wouter begon de bijbel te lezen en zijn oog viel op de tekst uit Jacobus 4:8 (Nader tot God en Hij zal tot u naderen) “Toen ik het zo eenvoudig las, dacht ik: wat is die bijbel toch uitnodigend dat God vraagt, net als tippen zeg maar, doe maar een stapje en dan doet God weer een stapje. Ik legde dat thuis uit dat ik daar zo verblijd over was en dat ik het Evangelie begon te zien vanuit de bijbel. Ik gaf daar toen zo anders woorden aan dan dat zij gewend waren. Dat heeft toch wel voor heel wat onrust en toch ook voor verdriet bij hen gezorgd.”
Gedoopt
Het was binnen het gezin volgens Wouter een moeilijke tijd. “Ik heb bepaalde keuzes moeten maken. Zo ben ik gedoopt. Ik heb dat aan mijn ouders verteld: ik wil dat jullie weten, het is een moeilijk onderwerp, maar ik wil mij laten dopen. Dat vond ik heel moeilijk om te zeggen. De reacties van hen waren vol gevoel en ik begreep ook dat ze het moeilijk vonden, maar ik wilde het hun als eerste vertellen. Dat was voor mij een hele belangrijke stap eigenlijk.” Wouter ging inmiddels naar de Baptistengemeente Katwijk waar hij zich heel erg thuis voelde. Ook zijn beide zussen bewandelden later dezelfde weg.
Milder
Nu twintig jaar later kijkt Wouter terug naar zijn opvoeding. “Ik zie de oprechtheid van mijn ouders. Dat vind ik een hele mooie. Ze hebben de bijbel misschien geïnterpreteerd op een manier waarvan ik denk: daar doe je te kort aan wie God is. Maar hoe ken ik Hem? Ik ken Hem ook alleen uit zijn Woord. Dus het is een persoonlijke wandel. Een vriend van mij zei: Er is altijd maar een lijntje tussen mens en omhoog. We helpen elkaar om dat pad te vinden. Mijn ouders zijn nog steeds oprecht in hun geloofsleven. Ze gaan naar de kerk en lezen de bijbel. De gesprekken zijn veel milder en liefdevoller geworden. Op hun manier doen ze nog steeds hun best voor ons als gezin. En dat waardeer ik erg.”
Bedritueel
Iets wat Wouter vanuit zijn opvoeding heeft meegekregen en nu ook weer meegeeft aan zijn eigen kinderen, is het bedritueel. “Ja, ’s avonds bij het naar bed gaan het bidden, of een lied luisteren of zingen. Dat deden mijn ouders ook. Tijdens die momenten heeft mijn moeder wel eens na het bidden gezegd, nadat ik een paar medailles met zwemmen had gewonnen, dat ik niet arrogant mocht zijn. Dat vergeet je niet meer”, vertelt hij lachend. “Maar dat is het mooie als je zelf ook vader wordt, dat je die momenten ook krijgt. En gelukkig hebben we een God en Vader die er voor alle mensen wil zijn. Dat is een boodschap die we moeten blijven uitdragen.”
Elke maand hebben we een gesprek met een gemeentelid over het maandthema. Voor de maand december stonden we stil bij “Jezus ontmoet zijn familie” en ging Corné Houwaard in gesprek met Wouter van der Mark. Bekijk hieronder de video van het gesprek.