Project Steunouder is een landelijk initiatief wat ook in Katwijk aangeboden wordt. Het is een vorm van hulp aan ouders, bij wie de zorg en opvoeding van de kinderen af en toe wat boven het hoofd lijkt te groeien. Voor het project worden steunouders gezocht, ook binnen Baptistengemeente Katwijk.
Esther de Vreugd-Huisman van het project Steunouder kwam in gesprek met pastoraal medewerker Hanneke Zandbergen, die al snel enthousiast werd over het project. Ze draagt het project een warm hart toe en ziet kansen voor de Baptistengemeente om hier wat in te betekenen. “Het project Steunouder heeft behoorlijk wat raakvlakken met mijn visie op hulpverlenen (liever voorkomen dan genezen) en met mijn eerdere baan. Mogelijk had dit project heel wat aanmeldingen bij onze jeugdhulporganisatie kunnen voorkomen. Als gemeente willen we vanuit cluster Zorg graag dit project ondersteunen.”
Steuntje in de rug
Maar wat is het project Steunouder precies? Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. Jouw helpende hand geeft gezinnen een steuntje in de rug. Want kinderen grootbrengen is een hele klus en soms kun je daar als ouder wel wat helpende handen bij gebruiken. Hanneke: “Als gemeente kunnen we op deze manier heel praktisch anderen tot hand en voet zijn en op die manier iets van Gods liefde voor mensen laten zien. Het zou heel mooi zijn als we vanuit ons christenzijn daarin iets kunnen betekenen voor kwetsbare mensen in de samenleving. ”
Gastvrij thuis
Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers (met of zonder kinderen, jong of oud, alleenstaand of samen) met ruimte in huis, leven en hart, die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen vraagouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee bovendien voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.
Training
Vrijwilligers die steunouder willen worden, worden nauwkeurig gekoppeld aan ouders die hulp nodig hebben. Er wordt gekeken of de steunouders en de zogenaamde vraaggezinnen bij elkaar passen. Daarnaast krijg je als vrijwilliger een korte training aangeboden en ondersteunt de coördinator jou gedurende het hele traject. Hoe lang je een steentje bijdraagt hangt af van de behoefte van het gezin en jouw mogelijkheden. Dus dat kan kort of lang zijn, maar meestal niet korter dan drie maanden.
Interesse?
Heb je één of twee dagdelen per week tijd om een kind aandacht te geven? En wil je het verschil maken voor een gezin in de kerk of in de buurt? Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over het steunouderschap? Of kun je zelf als ouder wel wat helpende handen gebruiken en geholpen zijn met een vertrouwd adres waar je kind één of twee keer per week terecht kan? Neem dan contact op met Esther de Vreugd-Huisman (06-13648639) of met Hanneke Zandbergen (06-10272145). Je kunt natuurlijk ook kijken op www.steunouder.nl/katwijk.