Ga naar de inhoud

‘Belangrijk dat we er zijn voor elkaar’

Toen Nico de Vreugd (40) net tot geloof kwam had hij een geestelijke vader die hem hielp in zijn eerste geloofsjaren. Belangrijk volgens Nico. “Mensen die tot geloof komen, maar weinig begeleiding krijgen, haken sneller weer af.” Ook in zijn gezin vindt hij het belangrijk om het geloof door te geven aan de jongere generatie. 

Dagcremé

Nico is in het dagelijks leven timmerman en getrouwd met Margreet. Samen hebben ze vier kidneren (7,9,11 en 13 jaar). Hij is net veertig geworden en krijgt daarom een klein cadeautje. Het heeft wat met het thema van de maand te maken: Samen met alle generaties. Nico moet hard lachen als hij het cadeautje heeft uitgepakt. “Een dagcremetje… Tegen rimpels… maar die heb ik toch nog helemaal niet?” Bedoelt om je lekker jong te houden. Want ook Nico merkt dat hij een dagje ouder begint te worden. “Ik heb soms last van mijn rug, maar lang leve Wouter van der Mark! (fysiotherapeut) Hij helpt mij daarbij. Want mijn rug en mijn schouders, die voel ik wel regelmatig. Dat is toch wel een teken dat het gaat slijten.” 

Geestelijk vader

Wat zegt het thema Nico? “Allereerst is het mooi die verbondenheid. Ik weet wel toen ik net tot geloof kwam had ik een geestelijke vader, Arie Zwaan. Daar had ik een hele goede klik mee. Die had toen een beetje de leeftijd die ik nu ben. Hij heeft mij wel geholpen met mijn eerste geloofsjaren. En daarin kunnen we elkaar als generaties versterken met wijsheid en kracht.”  Zelf zou Nico best die rol willen invullen. “Het liefst run ik een tienergroep, maar mijn leven is nu heel druk.  Ik heb een jong gezin, een drukke baan en nog een stichting (way-togo.nl) In het begin van mijn geloofsjaren heb ik heel veel hooi op mijn vork genomen, maar dat doe ik niet meer.” 

De Betteld

Binnen zijn gezin vindt Nico het belangrijk dat zijn kinderen het geloof meekrijgen. “We gaan ook elk jaar naar camping de Betteld, dus ook de vakantie associëren wij met het geloof. Natuurlijk moeten wij ook veel meer doen dan dat we nu doen. Maar soms is het gemakkelijker om met je benen languit te gaan liggen dan met je kinderen de Bijbel te lezen. Maar ze weten wel hun geloof en wie Jezus. Natuurlijk willen ze niet elke zondag mee, maar zolang ze hier wonen is het gewoon standaard.” 

Terugval

Wat ziet Nico ervan in de gemeente terug? “Alle generaties zijn vertegenwoordigd. Er wordt veel aandacht gegeven aan de jeugd, maar ook aan de ouderen. Er worden oudere liederen gezongen, maar ook liederen voor de jongeren. Maar ik denk dat het heel belangrijk is dat als iemand net tot geloof komt en zich laat dopen, iemand krijgt om hen te begeleiden. Het is heel belangrijk dat we elkaar blijven versterken. Want de statistieken zeggen gewoon dat mensen die tot geloof komen en weinig begeleiding krijgen, heel snel weer terugvallen in hun oude gewoontes.”