Inleiding
Jullie kunnen eventueel starten met dit nummer: Opwekking 785 – fundament
Beluister op Spotify of bekijk via Youtube
Als we de Bijbel als fundament gebruiken, ziet ons leven er anders uit. God wil ons door Zijn Woord onderwijzen, vormen, bemoedigen, aanmoedigen, troosten, hoop geven, genade tonen, liefde geven, vrij zetten en nog zoveel meer.
De Bijbel als basis is de eerste kernwaarde die we als gemeente hebben gekozen. Dit vinden we als gemeente dus echt heel belangrijk en we hebben een groot verlangen naar meer van Gods Woord. Dankbaar!
Vragen:
- Welke plaats heeft de Bijbel in jouw leven?
- Wat betekent het Woord van God voor jou?
- Welke middelen/manieren gebruik jij om de Bijbel te lezen? Geef elkaar tips en tricks.
- Deel met elkaar ook over het proces wat je daarbij hebt doorgemaakt of nog middenin zit, om een liefde te ontwikkelen voor Gods Woord?
- Hoe zorg je ervoor om gedisciplineerd de Bijbel te lezen? Is het een verlangen?
Houd vast aan wat waar is!
Het lezen van de Schrift is essentieel voor onze intimiteit met God. Gods Woord is ons wapen. Het is levend, actief en scherper dan welk tweesnijdend zwaard dan ook. En als we de Schrift in ons hart bewaren, helpt het ons om te strijden tegen de machten van het kwaad. We hebben een vijand en het laatste wat hij wil dat we doen, is op God en Zijn Woord vertrouwen.
Onze geestelijke vijand wil ons in een plaats van twijfel en onzekerheid houden. Maar als we weten wie we zijn, kunnen we vol vertrouwen elke leugen vernietigen die ons afleidt. Zoals Jezus deed toen Hij 40 dagen in de woestijn vastte, kunnen wij de Bijbel gebruiken om onszelf de waarheid te vertellen en terug te vechten tegen de listen van de duivel.
Hieronder staan enkele veel voorkomende leugens die we allemaal hebben geloofd en de waarheid die we moeten onthouden om ze te overwinnen:
Een leugen die we geloven – Ik ben een mislukkeling en ik kan niets goed doen.
Gods Waarheid – Ik kan alle dingen aan door Christus, Die mij kracht geeft (Fil. 4:13).
Een leugen die we geloven – Als het God iets kon schelen, waarom zou Hij mij dan deze ontberingen laten overkomen?
Gods Waarheid – Ik weet dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn (Rom. 8:28). Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht (2 Kor. 12:9a).
Een leugen die we geloven – Ik zal altijd zo zijn.
Gods waarheid – Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden (2 Korinthiërs 5:17).Daarom is kennis van de Bijbel zo belangrijk, opdat je kan weerleggen wat de duivel jou wil wijsmaken. Psalm 119:105 ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.’
Vragen:
- Welke leugens heb jij geloofd?
- Hoe zorg jij ervoor dat de leugens van de duivel zich niet in je nestelen, geen vat krijgen op jouw gedachten en jouw leven?
Het is gemakkelijker om leugens te koesteren als we toestaan dat ze een deel van ons worden. Maar zodra je de leugens herkent die jij je eigen gemaakt hebt, ben je halverwege de overwinning. God gaf ons zijn Woord zodat we de waarheid kunnen kennen … en het is zijn waarheid die ons vrij maakt (Joh. 8:32).
Nu heb je Jaap en Willem gehoord, je hebt met elkaar gelezen en gesproken over Gods Woord en nagedacht wat het voor invloed heeft op jouw leven, maar hoe nu verder? Hoe ga je dat wat je gehoord hebt in de praktijk brengen? De tips & tricks die je met elkaar gedeeld hebt zullen daar wellicht bij kunnen helpen, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jou zelf!
Vragen:
Dus sluiten we weer af met deze twee vragen:
- Wat zegt God tot jou?
- En wat ga je daarmee doen?
En eentje extra:
- Hoe zorg je ervoor dat je voeding en beweging in balans houdt?
Gods Zegen! Krijg je er nog niet genoeg van? Scroll dan naar beneden voor nog meer verdieping! 😉
Rosanna van Delft
Voor wie meer wil (samen of persoonlijk):
God horen spreken in de Bijbel
‘Mensenkind, vul je maag en je buik met deze rol, die ik je geef.’ Ik at de rol op; hij was zo zoet als honing. Ezechiël 3:3
Om over God te leren van de Bijbel is studie nodig, terwijl voor luisteren naar God door de Bijbel biddend mediteren nodig is.
Biddend de Bijbel door? Hoe doen we dat?
Lees om te beginnen langzaam, en als het mogelijk is hardop. Als bepaalde woorden of zinnen blijven haken, vertraag dan even en proef ze als een glas wijn of een geliefd muziekstuk.
Als je tekstgedeelten verkent, maak ze dan persoonlijk en pas ze toe op je eigen leven. Laat je geest op onderzoek gaan. Blijf niet te lang hangen bij hun letterlijke betekenis; dit is een subjectieve oefening. Probeer intuïtief met de tekst om te gaan, zoals je een groot kunstwerk bekijkt. Of benader hem als een cryptische kruiswoordpuzzel, waarbij de woorden aanwijzingen van een verborgen betekenis en een voor jou speciale boodschap bevatten. Probeer je gedachten, vragen en zelfs afleiding om te zetten in gebeden.
Probeer het eens met de genoemde Bijbeltekst, Psalm 119:105:
Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.
- Wat raakt je het eerst, wat valt je op aan de tekst?
Misschien is het: ‘Uw Woord’ en haak je daarop aan. Wellicht schiet er dan een andere tekst door je gedachten: Johannes 1:1 ‘In het begin was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God.’ Hier kun je ook nog verder over mediteren, maar wij gaan even terug naar de Psalm.
- Welke woorden springen er nog meer uit?
‘Een lamp, een licht’? Ook hier kun je weer een andere Bijbeltekst aan haken, bijvoorbeeld Johannes 12:8 Wanneer Jezus zegt dat Hij het Licht van de wereld is.
Bijzonder dat er al twee andere verzen raken aan dit vers en dat ze beide over Jezus gaan. Jezus is het Woord en het Licht! Daar mag je dankbaar op reageren en is er ineens een gesprek begonnen tussen jou en God. “Dank U Heer, dat U het Woord en het Licht bent, de Weg, de Waarheid en het Leven, en dat ik daarop mag vertrouwen. Dat U mijn fundament bent en ik niet hoef te wankelen, in welke situatie ik mij ook bevind. Door Uw Licht kan ik elke stap die ik moet zetten zien en leidt U mij op de juiste weg!”
- En wat spreekt je nog meer aan?
Dat Zijn Woord een lamp en een licht is voor je voet en op je pad? Als je daar even over nadenkt en mediteert, moet je misschien wel terugdenken aan die donkere periode uit je leven, misschien zit je er nu wel middenin en verlang je naar dat Licht. Misschien moet je wel aan iemand anders denken die nu in een donkere periode zit. Je was niet van plan om voor die persoon te bidden, het gebeurde spontaan. Misschien is het de Heilige Geest wel die vraagt of je voor hem/haar wilt bidden. Je stuurt hem/haar snel een berichtje: ‘Hoe gaat het? Ik bid voor je.’.
Als we op zo’n manier met de Bijbel aan de slag gaan, treden er innerlijk drie verschuivingen op. We ontdekken ten eerste dat er gebedsimpulsen opkomen en dat vrijwel elke bladzijde aanknopingspunten bevat om een gesprek te beginnen. Ten tweede: onze gebeden verschuiven van onze persoonlijke prioriteiten naar kwesties die we anders misschien nooit in gebed hadden gebracht.
Ten derde: als we op deze manier de Bijbel beginnen door te bidden in plaats van hem te lezen, horen we hem duidelijker tot ons spreken.
– Als je meer wilt leren over het omgaan met de Bijbel op deze biddende, meditatieve wijze, verdiep je dan in het gebedsgereedschap over Lectio Divina:
21-Hoe-doe-je-Lectio-Divina.pdf (prayercourse.nl).
bronnen:
- YouVersion Bible app – Dagelijkse vernieuwing 30/9 – schriftinspiratie
- ‘Hoe moet je bidden’ – Pete Greig – blz. 171-173