Ga naar de inhoud

Bemoediging voor joodse gemeenschap in Leiden

Het was een bijzondere ontmoeting afgelopen woensdag tussen Wim en Ruth Hoogerdijk en twee vertegenwoordigers van de Joodse synagoge in leiden. Wim en Ruth waren daar om namens de Baptistengemeente Katwijk een olijfboom en een schilderij te overhandigen als bemoediging voor joden in deze omgeving. 

Oproep

Afgelopen zondag was er in de dienst een oproep gedaan om ook te denken aan de joden in onze eigen omgeving die door de oorlog in Israël steeds meer te maken krijgen met antisemitisme. Gemeenteleden konden concreet een bemoediging op een kaartje schrijven die vervolgens in een olijfboom werd opgehangen. Meer dan honderdzeventig briefjes met warme, liefdevolle woorden, Bijbelteksten en steunbetuigingen werden geschreven door jong en oud uit de gemeente. 

Schilderij

Daarnaast werd ook een replica van het schilderij van Naomi en Ruth aan de joodse gemeenschap geschonken. Neria en Mieke namen de olijfboom en het schilderij in ontvangst. Ruth: “Ze waren heel open en ontroerd door het gebaar. De beeltenis van het schilderij van Marti Iluz vonden ze prachtig!” Het kunstwerk beeld het verhaal uit van de Moabitische Ruth die haar eigen volk verlaat en meegaat met haar schoonmoeder Naomi naar Israël. Het verhaal drukt de verbondenheid uit met het Joodse volk en met de God van Israël. 

Antisemitisme

Ruth: “Wim en ik hebben naar hen mogen luisteren. We hebben contactgegevens uitgewisseld en onze steun betuigd namens de Baptistengemeente Katwijk en gezegd dat ze altijd bij ons aan kunnen kloppen. Ze waren hier heel dankbaar voor het deed hun zichtbaar goed.” Neria en Mieke gaven aan dat ze momenteel erg voorzichtig zijn in verband met antisemitisme. “Zo hebben ze bijvoorbeeld de gordijnen naar de (drukke) straat toe nu altijd dicht en houden ze rekening met narigheid. Die voorzichtigheid merken ze ook bij andere Joodse mensen. De neiging om onzichtbaar te zijn, zodat je niet geraakt kan worden.”