Ga naar de inhoud

“Het groeit niet vanzelf, ook niet na vijftig jaar!”

Dick (70) en Alies (62) van der Goot zijn al een tijdje op weg met de Here Jezus. Dick groeide op in de Gereformeerde kerk maar kwam tot levend geloof bij studentenvereniging de Navigators, nu zo’n vijftig jaar geleden. Een mooi gesprek over het thema “Jezus ontmoet zijn leerlingen” met twee gemeenteleden die nog niet zo heel lang in de gemeente zitten.

Navigators

Dick: “De Navigators waren erg actief geworden onder studenten die tijd met het evangeliseren, maar ook met het opbouwen van studenten in hun geloofsleven.” Dick had zelf het een en ander in zijn opvoeding meegekregen, maar leerde het geloof in die tijd heel persoonlijk te maken. Op het moment dat Dick Jezus in zijn leven vroeg bemerkte hij dat er echt iets nieuws in zijn leven gekomen was. “Dat nieuwe was voor mij ook het begin van discipelschap. Iemand die een nieuw leven van Christus ontvangt, begint ook om een leerling van Hem te worden.”

In de Ruimte

Na zijn bekering leerde Dick zijn vrouw Alies kennen. Alies had op zeer jonge leeftijd al een duidelijk keuze voor Jezus mogen maken. “Dat was in een ‘In de Ruimte’ kamp. Heel fijn dat het zo jong gebeurde bij mij.” Het ontmoeten van Jezus is voor Alies ‘superbelangrijk’. “Het gaat vooral ook om het navolgen. We kunnen heel erg bezig zijn met allerlei dingen bedenken en doen. Maar ik heb op bepaalde momenten in mijn leven gemerkt dat het zo belangrijk is dat je ook leert: heeft God iets te zeggen? Wil Hij mij op een bepaalde manier gebruiken?” Vanuit die houding kan je volgens Alies ook gericht worden op de nood van een ander.

Dagelijkse ontmoeting

De dagelijkse ontmoeting met Jezus krijgt bij Dick en Alies gestalte door dagelijks in gebed te gaan en te lezen uit Gods Woord. Dick: “Dat zal je niet verbazen! We kunnen het ons ook permitteren om daar ook genoeg tijd voor te nemen omdat we geen betaalde baan meer hebben. Maar daar begint de relatie toch: het Woord en het gebed.” Het heeft volgens Dick ook te maken met waar je voor bidt. “Behalve door het Woord van God kunnen we ook door Hem geraakt worden in ons verstand. We kunnen geraakt worden in onze discipline, in onze bewogenheid en in ons geloof. Het klinkt allemaal heel prachtig, maar dit groeit niet vanzelf. Ook niet na vijftig jaar.” 

Bekijk hier de video van Dick en Alies