Ga naar de inhoud

Kerk zijn in een wijk met toename van geweld en drugsgebruik

Het afgelopen jaar is Katwijk opgeschrikt door een aantal ernstige gebeurtenissen die direct verband hielden met de criminaliteit rond drugs. Een aantal gebeurtenissen vond plaats in de Hoornes, op steenworp afstand van de kerk. Welke rol spelen wij als gemeente in deze samenleving en waarin kunnen we een verschil maken? Dat mag ons aan het denken zetten. Onlangs waren we als kerk vertegenwoordigd op een overleg met de gemeente Katwijk en een aantal andere instanties om mee te praten over deze zorgwekkende ontwikkelingen.

Drugsgebruik

De geweldsincidenten waren voor het gemeentebestuur de aanleiding om aan te dringen op actie, niet alleen gericht op het bestrijden van de criminaliteit op zich. Het gaat niet langer alleen om verslaafden; er is een groeiende groep mensen die het gebruik van drugs als normaal beschouwt. Met hun gebruik houden zij een criminele wereld in stand die steeds dieper de samenleving binnendringt.

Bezinningsbijeenkomst

Platform Kocon (met inspiratie van huisarts Hans Moolenburgh) heeft in samenwerking met de kerken drie bezinningsbijeenkomsten gehouden met het thema ‘It takes a village to raise a child’ (vertaling: het vraagt een heel dorp om een kind op te voeden). Jongerenwerkers, politie en medewerkers van De Brug deelden de ‘verhalen van de straat’. In kleine groepjes werd vervolgens gesproken over mogelijke oplossingen door ruim honderd aanwezige ambtsdragers, jeugdwerkers en voorgangers.

Geroepen

Als Baptistengemeente zijn we hier vanuit het pastoraat, jeugdwerk en oudstenraad aanwezig geweest. Het drukte ons met onze neus op het feit dat er heel wat gebeurt in ons dorp en de wijk (de Hoornes) waarvan we geloven dat God ons daar geroepen heeft. We zoeken samen naar hoe God ons hierin wil gebruiken en we zijn ons bewust dat we niet alleen de symptomen moeten bestrijden, maar ook moeten kijken naar oorzaken. Het heeft ons in ieder geval bevestigd in het belang van de ‘Marriage course’ (over gezonde huwelijken) en de ‘Parenting course’ (over gezond opvoeden). In de komende maanden staan we hier ook nog een keer in een dienst bij stil. Wordt dus vervolgd.