Ga naar de inhoud

Parenting Course: ‘Loslaten is een vak apart’

“Het kan je soms overvallen. Oh, wat moet ik nu doen, hoe moet ik nu reageren?” Marjolein (35) vindt opvoeden een grote uitdaging. Haar man Jack (36) beaamt dat: “De ene keer denk je, het gaat best goed, maar de andere keer is het toch ook best pittig. Het stel heeft twee kinderen, Joas (4) en Feline (2). Jack en Marjolein volgen samen de Parenting Course, een opvoedcursus voor ouders met kinderen van 0-11 jaar. “Even lekker met z’n tweeën een avondje er uit!” 

Taart

In een huiselijke sfeer worden de deelnemers ontvangen met versgebakken taart en koffie. Het team trekt alles uit de kast om het de ouders naar hun zin te maken. De Powerpoint met filmpjes wordt nog even getest en er wordt nog wat hout in de kachel gegooid. Als team wordt er vooraf nog begonnen met gebed: “Heer, wij vertrouwen dat U de regie hebt vanavond. Door de woorden heen, de gesprekken en misschien wel door de lekkere taart. We bidden dat we Uw principes mogen uitleggen.” 

Jack en Marjolein tijdens de Parenting Course. Links op de foto cursusleidster Christine.

Ongezonde invloed

De laatste avond gaat over het thema “Op weg naar zelfstandigheid”. Er zijn zo’n twaalf ouders die deelnemen aan de cursus. Christine, zelf moeder van Evi (6) en Jordi (3) begint de avond. “Je kan van tevoren niet bedenken hoe het is om ouder te zijn. Je kunt je erop voorbereiden. Maar het ervaren is toch echt anders. Loslaten is een vak apart.” Ze legt samen met Hanneke aan de deelnemers uit hoe je als ouder onbewust veel ongezonde invloed kan hebben op je kinderen. Micro-managen, te veel gericht op prestaties, het leven volplannen of je kinderen te veel beschermen. Er worden filmpjes getoond en er wordt in groepjes over nagepraat.

Eye-openers

“De cursus geeft je eye-openers. Het maakt toch veel dingen duidelijk. Dat sommige dingen ook normaal zijn en dat anderen daar ook tegenaan lopen”, vertelt Jack terwijl hij ondertussen geniet van een stuk taart. Jack is in het dagelijks leven ambulancebroeder, zijn vrouw Marjolein werkt vier dagen in de zorg. Je vraagt je af waar ze de tijd vandaan halen. Jack: “We hebben geen oppas nodig. We kunnen het juist heel aardig op elkaar afstemmen. Daar letten we juist heel bewust op. Soms gaat de een weg en komt de ander thuis. Dan moeten we even met elkaar afstemmen wat er gebeurd is en waar de ander op moet letten.”

Eierenbaas

Een van de lessen die het stel heeft geleerd tijdens de cursus is het voorleggen van keuzes aan de kinderen. Wat kan wel en wat niet en wat voor consequenties hebben bepaalde keuzes? Jack: “Je merkt aan Joas dat hij het heel fijn vindt als je hem wat meer verantwoordelijkheid geeft. Of dat hij zelf het idee heeft dat hij de keuze dan kan maken. In het gespreksgroepje vertelt Jack dat Joas eierenbaas is. “Hij mag bij de kippen de eieren halen.” In de tuin heeft het stel een kippenren. “Ik heb geen gras meer, maar het is echt hartstikke leuk, ook voor de kinderen”, vertelt Jack lachend.

Het gezin Van Leeuwen met eierenbaas Joas, Feline en de kip

Modder

Na de theorie en de filmpjes die de deelnemers hebben gezien, gaat men aan de slag met het werkboekje om wat vragen te beantwoorden. ‘Hoeveel minuten spelen de kinderen alleen op een dag?’ Jack: “Ze zaten vanmiddag lekker met z’n tweeën in de tuin te banjeren, dan vermaken ze zich ook wel. Maar dan hoor je eentje gillen en dan moet je even gaan kijken. Feline zat helemaal onder de modder. Joas had dat over haar heen gegooid. Dan moet je even ingrijpen.” Jack kan zijn lachen moeilijk onderdrukken. “Meestal gaat het wel goed hoor. Maar zij schijnt eerst zand te hebben gegooid en dan pakt hij haar even terug.” 

Tips

Na de pauze gaat het over het doorgeven van je overtuigingen en waarden. Het gaat over geloofsopvoeding, de gezinssfeer en het bespreekbaar maken van bepaalde onderwerpen zoals seks, drugs en beeldschermgebruik. Christine: “Het is goed om de vragen van onze kinderen serieus te nemen. Je hoeft niet altijd direct een antwoord te hebben, je kan er ook later op terug komen.” Er wordt verwezen naar allerlei kinderbijbels en -boeken die op een tafel liggen. “We mogen kinderen steeds meer meenemen in de Bijbels en ze vertrouwd laten worden met de verhalen. Ik volg zelf op instagram “Kind en Bijbel” van de de NBG. Heel leuk en praktisch. Ook kinderbijbel.nl helpt je met vragen en geeft je tips over bijbellezen.”

Leuk

Voor Jack en Marjolein was de cursus in ieder geval heel leerzaam. Jack: “Je leert een bepaalde manier van communiceren met je kinderen. Als je kind vervelend is, leer je ook na te denken waarom dat zo zou kunnen zijn en wat je kind nodig zou kunnen hebben. Een bepaald tankje moet toch gevuld worden…” Opvoeden blijft een hele klus en een beetje ondersteuning in de vorm van de Parenting Course kan ouders in ieder geval wat tools meegeven. Marjolein: “Alles wat je hoort, kan je ook gelijk uitproberen en dat maakt het ook heel leerzaam. En de herkenbaarheid en de gesprekken met andere ouders maakt het ook gewoon heel erg gezellig en leuk!” 


Meer weten over de Parenting Course? Ga naar baptistenkatwijk.nl/parenting-course of meld je alvast aan voor de volgende cursus via [email protected]