Ga naar de inhoud

‘Tijd voor elkaar om vol te houden’

Afgelopen twee maanden vormde De Blije Boon zeven woensdagavonden het romantische decor voor de Marriage Course. Tien stellen die ervoor kozen om te investeren in hun huwelijk. Het recept: lekker voor je laten koken, samen genieten, maar ook met elkaar in gesprek over soms pittige thema’s. Het thema van de laatste avond is “Liefde in actie”.

Dennis (38) en Christine (35) vormen een van de deelnemende stellen. Dennis: “We vonden het altijd al leuk om samen wat te doen op geloofsgebied, maar toen er kinderen kwamen werd dat lastig. Nu kwam dit en toen leek het ons wel leuk om dat weer op te pakken.” Ze schuiven iets eerder aan om, inclusief voorgerecht en programmaboekje, alvast verliefd op de foto te gaan. Even later druppelen ook de andere stellen binnen.  

Eigen wereldje

Christine: “Er is best veel gebeurd als je het vergelijkt met toen je net samen was. Je gaat toch door allerlei fases heen, zeker als de kinderen klein zijn. De een is druk met het werk en de ander met de kinderen.” Dennis heeft een eigen webdesignbureau en Christine is twee dagen werkzaam in het onderwijs. Christine: “Ik heb heel lang verlof gehad. Dus dan ben je heel druk met een peuter en een baby in huis. Dan heb je allebei je eigen wereldje en dan ben je niet echt samen.” Voor de cursus hebben ze een oppasmeisje geregeld en kijken ze er telkens weer naar uit om er samen even uit te zijn. 

In de watten gelegd

De ambiance doet al veel. De Blije Boon lijkt op een sfeervol, restaurant. De tafeltjes zijn gedekt voor twee, inclusief rozenblaadjes en romantisch kaarslicht. Als voorgerecht wordt carpaccio geserveerd. Het hoofdgerecht bestaat uit zalm met gebakken krieltjes, groente en rauwkostsalade. Het toetje (tiramisu) wordt verzorgd door grillbar Ruig. Het restaurant heeft ook een keer het hoofdgerecht en een keer het voorgerecht verzorgd. Het zegt iets over de zorg die door de organisatie wordt besteed aan het diner. De deelnemers worden écht in de watten gelegd.

Bagage

Christine: “En er kwamen allerlei onderwerpen voorbij en je gaat samen in gesprek over onderwerpen waar je normaal gesproken niet of niet zo uitgebreid over praat.” Tijdens de avonden werd er stilgestaan bij conflicten, vergeving, seksualiteit en familiebanden. Dennis: “Wat ik interessant vond, is dat je zelf uit een gezin komt waarin je opgegroeid bent en je die bagage meeneemt. Je kijkt op een bepaalde manier naar de wereld en hoe je met je vrouw en je kinderen omgaat. Je doet niet zomaar iets, maar het komt ergens vandaan.” 

Liefdestaal

Vanavond wordt er gestart met een filmpje over de impact van het spreken van elkaars liefdestaal. Daarna is de opdracht dat je aangeeft wat het leukste cadeau is wat je elkaar ooit hebt gegeven. Dennis: “Ik vind het leuk om cadeautjes te geven. Dus heb ik een keer een uitje naar Parijs geregeld. Ik had de koffers ingepakt en vlak daarvoor verteld aan Christine wat we gingen doen. Maar dat was voordat we kinderen kregen.” Spontane uitjes met z’n tweeën is nu misschien wat lastig, maar volgens Christine heeft de cursus hen ook wel enthousiast gemaakt om vaker in ‘momenten samen’ te investeren. 

Verrijking

Dennis: “Het is ook wel duidelijk geworden dat getrouwd zijn, met kinderen en werk gewoon druk is. Dus je moet echt tijd voor elkaar maken om het ook met elkaar vol te houden. Nu kwamen we niet naar de Marriage Course omdat het niet goed ging, maar toch is het een verrijking als je het doet.” Christine vult haar man aan: “Ik denk dat we het fijn vonden dat we gewoon wekelijks samen wat aan het doen waren met elkaar en voor elkaar.” Als het aan Dennis ligt gaan ze vaker wandelen. “Dat zijn momenten dat je echt met z’n tweeën bent, zonder mobiel en dat soort dingen.”


Lees meer informatie over de Marriage Course. Of neem contact op met Hanneke Zandbergen ([email protected]).