Ga naar de inhoud

‘Als het nodig is, geven mensen gewoon’

Met een begroting van ruim drie ton, heeft de penningmeester van de Baptistengemeente een verantwoordelijke taak. En dat beseft Chris Corsel maar al te goed. “Het gaat toch om geld van de gemeenteleden wat zij geven. Dat moet op een verantwoorde manier.” Eind dit jaar loopt zijn termijn als penningmeester af. Een opvolger is nog niet gevonden.

Heb je al interesse in de vacature penningmeester of heb je affiniteit met boekhouden/financiën? Klik dan op onderstaande button. En lees anders eerst het verhaal van Chris.

Chris is getrouwd met Anja en samen hebben ze twee kinderen. In het dagelijks leven is Chris hoofd financiële zaken bij jeugdgevangenis Teylingereind. Hij is daar verantwoordelijk voor alle financiële stromingen die er zijn. “Ik vind dat wel leuk om dat goed voor elkaar te krijgen.” Hij werkt daar al zo’n vijftien jaar, vier dagen per week. Op de vrijdag is hij vaak met vrijwilligerswerk bezig. Naast de functie van penningmeester in de Baptistengemeente is Chris om de week chauffeur voor ‘Katwijk rijdt mee’ 

Gespreid bedje

In de Baptistengemeente heeft hij in 2019 Peter Zandbergen opgevolgd als penningmeester. “Ik kan wel zeggen dat ik in een gespreid bedje terecht ben gekomen en goed begeleid ben.” Als penningmeester maakt hij deel uit van het CvB (Commissie van Beheer). “Dat kost mij zo’n twee tot acht uur per week. In bepaalde periodes is het wat drukker. Als de jaarrekening afgerond moet worden of als de ledenvergadering nadert, dan ben je iets meer tijd kwijt aan vergaderingen. Je bent eigenlijk wel elke week een paar avonden er even naar aan het kijken. Je kan niet twee weken even niets doen.”

100 euro

De begroting in de gemeente gaat elk jaar omhoog door stijgende kosten, maar ook door uitbreiding van betaalde medewerkers. Chris: “De opbrengsten gaan ook wel omhoog, maar ik zie nog niet dat mensen hun bijdrage bijstellen aan de hand van de kostenstijging. Als iemand gewend is om 100 euro over te maken, dan blijft dat vaak 100 euro. Een enkeling past dat aan.” Gemeenteleden zijn volgens de penningmeester heel trouw in het overmaken van hun maandelijkse bijdrage. “Ik zie ook dat als er een financieel beroep op mensen wordt gedaan, mensen gewoon geven. Als je naar de feiten kijkt, heb ik het in sommige gevallen fout gehad. Dan dacht ik dat er te weinig binnen ging komen en dan was het toch gelukt.”

De opbrengsten van financiële acties hebben Chris regelmatig verrast.

Overvragen

Als je ervan overtuigd bent dat je het geld echt nodig hebt en je daar echt een goede bestemming voor hebt, dan is het een mogelijkheid om meer te vragen aan mensen die vaak al veel geven. Alleen vind ik dat een penningmeester altijd in zijn achterhoofd moet houden of we de mensen niet overvragen. Dat is ook wel een van de dingen die ik afgelopen vier jaar heb geroepen. Dan wees ik de raad en het Dagelijks Bestuur erop: willen jullie dit en is dit echt nodig? Wil je dit van de mensen vragen, want ze gaan uiteindelijk wel geven. Dat hebben we in het verleden altijd wel gezien.”

Arme weduwe

Voor Chris is het verhaal van de arme weduwe die haar laatste penning in de offerkist gooit wel heel belangrijk. “Iemand heeft geld gegeven en dat kan pijn doen. Het kan misschien wel het laatste zijn wat die persoon heeft. Met dat in het achterhoofd heb ik er altijd wel naar gekeken: we kunnen geld uitgeven, want er is genoeg geld, maar ik zie dan wel elke keer dat oude vrouwtje wat haar laatste geld weggeeft. Gaan dan die twee muntjes op aan dat doel wat misschien helemaal niet nodig/nuttig is? Je bent als penningmeester verantwoordelijk voor geld wat niet van de Baptistengemeente is, maar van de leden van de gemeente.”

Tientje

Zijn termijn zit er bijna op. Als je vraagt waar Chris met een positief gevoel op terugkijkt, dan is het voor hem wel duidelijk. “Ik heb kunnen genieten dat ik meer betrokken was bij al het werk wat in de gemeente gedaan wordt. Je ziet van alle clusters wat er gebeurt en hoe mensen zich daar ongelooflijk voor inzetten. Ik zie ook de trouw van mensen waarin ze de gemeente steunen. Heel mooi om te zien hoe mensen er bewust mee bezig zijn hoe ze de gemeente kunnen steunen. En ik heb het ook altijd wel leuk gevonden om mensen die vragen hadden over hun giften, dat zo goed mogelijk te beantwoorden. Al was dat een vraag over een tientje wat misschien drie kwartier kostte om uit te zoeken, maar als het dan goed teruggekoppeld kon worden naar die persoon, dat vond ik wel een uitdaging.”

Heb jij affiniteit met financiën? Meld je aan!