Ga naar de inhoud

‘I pray that our partnership will bear much fruit’

Zondag 26 maart was er een Israëlavond met ds. Wim ten Voorde en muzikale begeleiding van Mission Grace. Maar een bijzonder moment was zeker ook het contact met een voorgangersechtpaar van de mogelijke partnergemeente in Israël. Via een live-verbinding waren Israël en Marty getuige van de dienst en gaven ze ook nog in het Hebreeuws de zegen aan de gemeente.

Reuzen

“Hier zijn de twee verspieders,” begon Jack Meima met de introductie van hemzelf en Mart Peeman. Beide mannen waren vorige maand naar Israël geweest om de mogelijke partnergemeente te bezoeken. “We zijn ontzettend onder de indruk geraakt van het land. We hebben het noordelijk deel van het land verspied: Galilea. Het deel van het land waar Jezus veel tijd heeft doorgebracht. Ik moet zeggen, we zijn reuzen tegengekomen. We zijn niet bang geweest. Maar onder de indruk. Geestelijke reuzen.” Beide mannen hebben de gemeente bezocht die samenkomt in een loods op een industrieterrein. “Dan vallen ze niet op als ze bij elkaar komen. In Israël is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je een Messiasbelijdende gemeente bent.” 

Militairen

Naast het kennismaken met verschillende personen zijn ze op outreach geweest naar militairen. “We mochten ze bemoedigen en zelfs voor ze bidden. Gewoon laten zien dat we van hen houden. Het was mooi om te zien wat dat bij sommige militairen emotioneel deed.” Er is Sjabbat gevierd met de gemeente. “De christenen daar willen heel graag een relatie hebben met de heidenen, niet-joden dus. Ze willen heel graag iets met ons op gaan bouwen. Samen met de raad en de gemeente willen we nadenken hoe we dat handen en voeten kunnen gaan geven.” 

Live-verbinding

Vervolgens heet Mart Peeman Israël en Marty welkom. Het voorgangersechtpaar uit de gemeente in Galilea kijkt mee via een liveverbinding. Israël krijgt vervolgens nog het woord om de gemeente kort toe te spreken. “First of all we greet you in the name of Yeshuah Messiah. We look forward to meet the whole congregation. The Lord is coming soon and I pray that our partnership will bear much fruit, that each and every one of us as a individual and as a church can stand in boldness and confident in the day we see the Lord.”  

Ten Voorde

Onder begeleiding van Mission Grace wordt het echtpaar het lied ‘Hineh ma tov’ toegezongen. “While you were standing, we cannot leave without blessing the church”, reageert Israël. In het Hebreeuws zingt hij een zegenlied voor de aanwezigen. Het is een bijzonder moment. Ds. Ten Voorde neemt vervolgens het woord: “We kunnen we iets leren van de expressie van het Joodse volk! Daarna gaat hij verder met het tweeluik waarbij in de eerste avond werd stilgestaan bij de keuzes van God voor het volk Israël, het land en de stad Jeruzalem. “De keuzes van God waren gebaseerd op liefde. Nu gaan we kijken naar Israël als de bruid.”

Bekijk hieronder de indrukwekkende bijeenkomst nog eens terug.