Ga naar de inhoud

“Ik gebruik mijn Insta tot eer van Hem!”

Luna Potters (19) zit lekker relaxed op de bank. Ze woont nog thuis bij haar ouders en haar broer. Ze heeft een jaar journalistiek gestudeerd en is daarna tijdelijk in de thuiszorg gaan werken. Na de zomer wil ze een nieuwe studie oppakken. We spreken met Luna over het maandthema “Jezus ontmoet het grote publiek”. Voor het jeugdwerk in de kerk staat ze regelmatig op het podium. Wat heeft de extraverte Luna zelf eigenlijk met het grote publiek? 

Zenuwen

Wordt Luna eigenlijk zenuwachtig als ze voor een grote groep staat? “Nee, niet echt. Ik kan van tevoren wel een beetje zenuwen hebben, maar op het moment dat ik dan spreek is dat sowieso helemaal weg. Dat komt omdat ik dan als een vis in het water ben.” Eigenlijk spreken we hier iemand die het heerlijk vindt om voor veel mensen te staan. “Ja, ik denk het wel”, beaamt Luna lachend. “Ik weet eigenlijk niet waarom ik het leuk vind, want ik vind het ook leuk om met mensen een-op-een te spreken.”

Vragen stellen

Wat leert Luna van Jezus als Hij voor een groot publiek staat? Luna: “Het eerste wat ik kenmerkend vind, is dat Hij zelf heel kalm is. Hij weet wie Hij is. Hij is de Zoon van God en Hij staat daar met kalmte en zelfverzekerdheid. En ik denk dat dat al iets uitstraalt voor mensen. Dat geeft al een soort vertrouwen. Vervolgens valt mij op hoe Jezus mensen benadert. Hij is duidelijk. Maar in alles wat Hij zei, wilde Hij de mensen ook zien. Hij stelt ook vaak vragen. Als je mensen spreekt over het geloof en je wilt mensen tot Jezus brengen, dan is het ook wel belangrijk om vragen te stellen.” 

Spijt

Vandaag de dag met social media wordt er ook vaak gesproken over veel volgers. Luna is van de instagramgeneratie. “Ik heb mijn social media wel altijd flink benut ja! Nu is dat wel ietsje minder. Ik heb gemerkt dat ik het altijd leuk vond om op Instagram een beetje te laten weten wie je bent. Alleen kom je uiteindelijk nooit tot wie je bent via internet. Dat werkt niet.” Vroeger was Luna volgens eigen zeggen een beetje ‘een activistje’ en liet regelmatig van zich horen. Daar heeft ze nu een beetje spijt van. “Het kan ook verdeeldheid zaaien. Ik las in de Bijbel ‘Blessed are the peacemakers’. Ik wilde een vredestichter zijn voor Jezus. Toen ik tot geloof kwam maakt dat activisme links, rechts, niet meer zoveel uit. En nu gebruik ik mijn Instagram vooral voor Hem!”

Instagram

“Jezus kijkt naar het hart. Ik heb liever dat mensen mij een-op-een kennen. Mij kennen door mijn hart en niet door mijn instagramprofiel.” Luna is bewust dat als ze nu iets op Instagram post van haar geloof dat dit niet altijd door het ‘grote publiek’ gewaardeerd wordt. “Ik ben eigenlijk een people-pleaser en wil als aardig bekend staan. Maar ik heb wel beseft toen ik echt voor Jezus ging: het gaat om God en die moet ik boven mensen gaan stellen.” Voor andere jongeren heeft Luna nog wel een tip om om te gaan met het grote publiek. “Weet wie je bent in Christus. Zoek je stille tijd op, want dat geeft rust. En onthoudt altijd: doe de dingen die je doet niet voor de eer van mensen, maar voor de eer van God.”

Bekijk hieronder het hele gesprek met Luna Potters.