Ga naar de inhoud

Jaarthema: Jezus ontmoet het grote publiek (maart)

We werken dit seizoen 2022-2023 als Baptistengemeente met het jaarthema ‘Jezus ontmoeten!’ Van september 2022 tot en met juni 2023 staan ontmoetingen van Jezus centraal met personen en doelgroepen, elke maand een andere. Deze maand staan we stil bij ‘Jezus ontmoet het grote publiek’. Als huiskringen willen we hier ook bij stil staan en daarom willen we jullie de volgende hulpvragen meegeven om samen over door te praten:

“Wie is Jezus en hoe gaat Hij om met de personen / doelgroepen die Hij ontmoet? Wat gebeurt er: wat zie, hoor, proef, voel je? Wat doet en zegt Hij en wat kunnen wij, als Zijn leerlingen, daarvan leren? Hoe kunnen wij Hem hier als voorbeeld in volgen?”

Teaser

Elke eerste zondag van de maand wordt de persoon/doelgroep van die maand geïntroduceerd middels een korte ‘teaser’ (filmpje) vooraf. Bekijk de video met Jaap Ketelaar hieronder. Daarnaast is er via een filmpje een ontmoeting met een gemeentelid. Het gesprek hiervan wordt naderhand ook op de website of social media gedeeld. Naar aanleiding van de preek, de teaser en de ontmoeting kan er in de huiskringen nagepraat worden over het onderwerp van die zondag of maand.

Hulpvragen

Lees de volgende Bijbelteksten met elkaar. Dit mag in één keer, maar per keer een tekst pakken, kan natuurlijk ook. Bespreek vervolgens bovenstaande vragen met elkaar. Dit kan elke maand herhaald worden, maar dan toegespitst op dat specifieke thema. Er is ook nog een aantal specifieke vragen bij elke Bijbeltekst gezet. Daar zouden jullie ook gebruik van kunnen maken. 

Maart | Het grote publiek (de menigte en subgroepen)

Mat. 9:35-38 Schapen zonder Herder

Deze titel klonk in mijn hoofd als het liedje van Marcel en Lydia Zimmer: ‘Niet zonder Hem’. Ken je hem niet, dan kun je hem hier luisteren: Niet zonder Hem – YouTube 

“Schapen zonder Herder” – dat klinkt toch precies als “drummen zonder stokken”! Nu weet je wat ik bedoel en is het niet ook zó waar: je kunt niet leven zonder Hem, anders zijn wij als schapen zonder herder. Jezus was bewogen met de menigte, het grote publiek, Hij zag hen en dacht, dit kan niet, het zijn schapen zonder herder, het is net drummen zonder stokken, schoenen zonder zool, nasi zonder rijst.. allemaal van die dingen die niet kunnen. Wat hebben wij Jezus toch hard nodig hè mensen, we kunnen niet leven zonder Hem en als je dat weet, wat doe je er dan mee?

 • Hoe kijk jij naar andere mensen? Ben je ook met ontferming bewogen en hoe uit zich dat? 
 • Zou jij jezelf een arbeider noemen die klaar is om de oogst binnen te halen? Of ben je zelf nog op zoek naar die Herder? 
 • Hoe deel jij je tijd in? Neem je net als Jezus ook momenten voor jezelf om met God te praten? 
 • En hoe flexibel ben je daarin? Zijn er momenten dat je moe bent en je jezelf het liefst even terug wil trekken, maar als je ziet, merkt, voelt dat iemand anders jouw tijd nu goed kan gebruiken, hoe reageer je daar dan op? 
 • We spreken tegenwoordig vaak over balans, maar in hoeverre moet die balans 50-50 zijn? Iets om over na te denken met elkaar.

Joh. 6:22-29 Jezus volgen voor eigen voordeel

Toen ik een jongere was wilde ik graag overal naar toe, overal waar er iets gebeurde, waar andere mensen waren en ook waar God was, natuurlijk! 😉 Zo ben ik in veel verschillende kerken geweest, heb ik concerten bijgewoond en conferenties, genezingsdiensten, cursussen en meer van dat soort activiteiten met mede gelovigen, zowel als deelnemer en als leiding. En ik denk dat dat ok is, niet verkeerd, lekker onderzoeken en je eigen ‘ik’ vormen, maar ik weet nog wel dat ik me er ook soms van bewust was dat ik er ook wel eens heen ging, omdat anderen gingen of omdat daar iemand was die ik bewonderde en graag wilde dat hij/zij mij ook zag of dat ik een wonder wilde zien gebeuren, liefst in mijn eigen leven of omgeving, dat zou toch vet zijn en daar zou ik dan van kunnen getuigen! 

Ik weet niet hoe het zat met de mensen die in de tijd van Jezus leefden en Hem volgden, maar Jezus geeft in dit stuk aan dat deze mensen Hem zoeken om voedsel te krijgen, wellicht om het wonder, wellicht om zelf geen brood te hoeven kopen, maar Jezus zag hier een menigte die niet echt naar Hém op zoek was of in Hem geloofde. 

 • Waarom kom jij naar de kerk? Uit gewoonte, voor een wonder, voor de mensen, voor Jezus?
 • Hoe zoek jij Jezus? En hoe waak je ervoor dat je niet afhaakt, zoals veel leerlingen toen ook deden of geef je hetzelfde antwoord als Petrus – zie vers 66-69
 • Hoe kunnen we elkaar scherp houden om Jezus te blijven zoeken en volgen? Doen jullie dat al in de huiskring en/of zijn er anderen in jouw omgeving die dat doen?
 • Sta je eigenlijk wel open voor scherpe vragen?

Luc. 10:1-11 In die mensen investeren waarin God al werkt

Jezus begint hier weer over de oogst en de arbeiders om die binnen te halen. Zou het een belangrijk thema zijn? 

 • Hoe denken jullie hierover?

Jezus stuurt zijn leerlingen eropuit om de mensen vrede te wensen, zieken te genezen en het Koninkrijk van God te verkondigen, maar Hij waarschuwt ze ook. Ze zullen niet overal even hartelijk ontvangen worden. 

 • Waarom zou Jezus zeggen dat ze er dan weg moeten gaan, het stof van hun voeten slaan en door, waarom niet proberen hen over te halen? 
 • De titel hierboven zegt dat je moet investeren in mensen waarin God al werkt, wat houdt dat in voor ons als gemeente en voor ons persoonlijk?

Joh. 2:13-17 Heilig boos zijn

Bekijk samen het filmpje en bespreek het met elkaar.

Jesus Gets Angry | The Life of Jesus | #5 – YouTube

 • Wat doet dit met je? 
 • Waar ben jij heilig boos over en hoe kun je dat ten goede keren, zodat het vrucht draagt en ten goede komt voor Gods Koninkrijk?