Ga naar de inhoud

‘Zonder concessie over Jezus spreken’ (foto’s)

Zondag sprak Tom de Lange over Paulus op de Areopagus. (Handelingen 17). Het gedeelte was gekozen na aanleiding van het maandthema ‘Jezus ontmoet buitenlanders’. “Paulus was niet op een all-inclusive reis, maar hij was op zendingsreis naar Athene en kwam terecht in een diep occulte omgeving van allerlei afgoden. En zijn geest raakte in hem geprikkeld, oftewel geïrriteerd.” Daarnaast trad er een aantal nieuwe mensen toe tot de gemeente (zie link onderaan voor de foto’s).

Tom: “Voordat ik begin zet ik de timer even op 20 minuten. De gemeente is namelijk net een pan aardappels: 20 minuten later is iedereen gaar!” De aanwezigen schieten in de lach. Maar al snel vervolgt Tom zijn toespraak op ernstige toon: “Paulus is niet van de inclusiviteit, diversiteit en gelijkwaardigheid. Hij strijkt het niet glad. Hij blijft staan waar hij voor geroepen is. Ook onze wereld heeft veel overeenkomsten met de situatie in Athene. Alles is prima. Maar wordt onze geest nog geprikkeld? Wat mij opvalt aan Paulus in zijn omgang met andere culturen was dat hij zonder concessie over Jezus spreekt. Hij heeft het over opstandig, bekering en oordeel. Maar hij doet dat wel liefdevol en hij zoekt aansluiting bij wat hij ziet.”

“Ik wil je aanmoedigen dat je de dingen steeds geestelijk leert zien in de wereld waarin we leven”, besluit Tom zijn preek. “Aanmoedigen wat dat betekent hoe je radicaal kan staan voor de waarheid van de Here Jezus. En aanmoedigen om bewogen te blijven met de zoektocht die de ander heeft. Zoek de haakjes waar je bij aan kunt sluiten en spreek van de hoop die in jou is.”

Bekijk hieronder de zangdienst en preek nog eens terug.