Ga naar de inhoud

‘ Je moet geboren worden uit water en Geest’

“Wie is toch die man die levens van mensen op zijn kop zet?” Spreker Rene Millenaar sprak zondag tijdens de doopdienst over het verhaal van Nicodemus die opgeroepen werd om opnieuw (vanuit God) geboren te worden. Tijdens de feestelijke dienst legden acht jonge mensen getuigenis af van hun geloof door zich te laten dopen. 

Druk

Ondanks de voorjaarsvakantie was het druk in Tripodia en op de livestream. Aan het begin van de dienst werden gemeenteleden opgeroepen om in zaal 2 de dienst via een scherm te volgen zodat familieleden, vrienden en andere bekenden van de dopelingen en gasten toch een zitplekje in de grote zaal konden krijgen. 

Zelfmoord

Tijdens de aanbidding werden nummers gezongen die door de dopelingen waren uitgekozen. Het was een mooie mix van oud en nieuw, bekend en onbekend. Nadat de oudste van dienst Gertjan van Delft iets had uitgelegd over de doop, was het de beurt aan de dopelingen om hun getuigenis te geven. De derde doopdienst van 2023 telde weer opvallend veel jongeren. De getuigenissen waren indrukwekkend en heel verschillend. Een dopeling die tot voor kort ‘weinig had met de doop’ maar toch een verandering in zijn leven doormaakt, maar ook een dopeling die zijn hele leven gepest was tot zelfmoordgedachten aan toe. Mooi om te zien en te horen hoe God in de levens van iedereen weer op een andere manier werkt.

De dopelingen die hun getuigenis geven.

Tranen

Na de doop sprak Rene Millenaar. “Ik beb vanmorgen al meerdere keren met tranen in mijn ogen gezeten. Wie is toch die man die levens op zijn kop zet en mensen veranderd. Die Jezus. Daar zou ik wel een gesprekje mee willen hebben.” Hij las het verhaal van Nicodemus uit Johannes 3:1-6. “Alleen wie opnieuw geboren wordt uit water en Geest kan het Koninkrijk van God zijn.” Al het geloof, de kennis en het respect wat Nicodemus voor Jezus had, maakt hem nog geen christen, aldus Millenaar. 

Geraakt

De spreker richtte zich tot de aanwezigen: “Misschien ben je vanmorgen net zo geraakt als ik. Het feit dat je geraakt wordt maakt je nog geen christen. Dat je in de kerk zit, dat je de bijbel kent en respect hebt voor Jezus. Wat maakt je dan wel een christen? Dat je geboren wordt uit water en Geest.” Ook de dopelingen hadden volgens Millenaar allemaal in hun leven al dingen meegemaakt waarin ze geraakt waren, iets meegemaakt of onder de indruk. “Maar nu hebben ze gemeen dat ze geboren zijn uit water en Geest. Vanmorgen hebben ze het symbool van die reiniging ontvangen. En doordat de Geest in hun leven kwam kunnen ze er vanmorgen volop van getuigen. Jezus wil jou dat ook geven!”

Bekijk hieronder de preek terug. En klik op de link voor de foto’s van de doopdienst