Ga naar de inhoud

Een momentje samen tijdens de Pre-Marriage Cursus

Matthijs (24) en Daphne (23) kennen elkaar al vanaf de peuterschool, de basisschool en de kerk. Maar vorig jaar sloeg ook de vonk over. Matthijs ging met zijn vrienden naar Curaçao en Daphne was daar op vakantie met haar familie. “Daar zijn we elkaar weer tegengekomen en vanaf toen zijn we gaan daten. We hebben nu acht maanden verkering. Nog best wel pril, maar we hebben wel al een huis gekocht”, vertelt Daphne opgetogen.

Daphne kwam door Matthijs eigenlijk weer terug in de kerk. “Ik had een relatie gehad van zes jaar en was al heel lang niet meer in de kerk geweest. Ik leefde eigenlijk een beetje op een andere manier. Totdat ik met Matthijs wat kreeg. Ik had echt het gevoel dat God wilde dat we samen een zouden worden. Het is heel mooi dat we samen het geloof kunnen delen.” Matthijs: “En ook mooi om samen te bidden en tot rust te komen voor beproevingen die we krijgen. Het voelt heel vertrouwd en goed.” 

Marriage Course

Matthijs en Daphne waren bij de Marriage Course al betrokken in de bediening. In een ontspannen setting wordt er tijdens de Marriage Course en de Pre-Marriage Course ook een 3 gangendiner geserveerd. Matthijs: “We dachten toen, waarom gaan we zelf niet een cursus volgen? We stonden er gewoon heel erg voor open om te kijken wat het ons te bieden had.” “We waren ook al heel erg met de toekomst bezig. Ook omdat je al wat ouder bent en elkaar toch al wat langer kent”, vertelt Daphne.

Avontuur

Het stel voegde daad bij het woord en gingen de Pre-Marriage cursus volgen. Een cursus bedoeld als voorbereiding op het huwelijk. Verschillende thema’s zoals Communicatie, Seksualiteit, Conflicten en Financiën worden behandeld. Tijdens deze laatste avond staat het thema Avontuur op de planning. De stellen die De Blije Boon al binnen komen druppelen, leveren een brief in die ze de week daarvoor als opdracht voor hun partner hebben moeten schrijven. Op een onverwacht moment wordt de brief bij de partner bezorgd.

Columbus

Op de tafels staan naast wat romantische versiering ook bosjes tulpen. Medewerker Johan van der Meij legt uit dat deze tulp ook wel Columbus heet. “Dat was natuurlijk ook een avonturier. Dus dat vond ik wel erg toepasselijk.” Zijn vrouw Joke vult het nog aan: “Het is ook nog eens een dubbele tulp, met veel lagen, veelzijdig en verschillende kleuren. Laat het symbool zijn voor jullie relatie.” Joke heet de vijf stellen welkom en begint de avond met gebed. “Trouwe Heer en Vader, dank U wel dat u ons bij elkaar hebt gebracht en dat we over onze relaties mogen praten. Amen.” 

Ruig

Als menu wordt er vooraf een soepje geserveerd. Het hoofdgerecht bestaat uit nasi met saté gesponsord van Grillbar Ruig. Ondertussen begint Arjan het onderwerp toe te lichten. “Wij waren 17 en 18 toen we elkaar leerden kennen. We trouwden toen we 22 waren. We waren nog niet zo goed in het uitspreken van onze verwachtingen. In die zin hebben we veel geleerd over elkaar. Die ontdekkingsreis gaat nog steeds door.” Arjan noemt vervolgens vier voorwaarden om als team goed met elkaar samen te kunnen werken in het huwelijk. 

Opdracht

De stellen krijgen na het heerlijke hoofdgerecht ook nog een opdracht. Arjan: “We hopen dat dit het leukste gesprek van de hele cursus gaat worden. Maak een lijst met zes dingen die je waardeert aan je partner. Als je klaar bent lees je het elkaar voor. Je hebt hiervoor tien minuten.” De stellen gaan aan de slag, ondertussen wordt de achtergrondmuziek zachtjes aangezet, worden de borden afgeruimd en wordt het toetje geserveerd. 

Compromissen

Voor Matthijs en Daphne was de cursus bijzonder leerzaam en geslaagd. Daphne: “Ik vind het vooral ook fijn omdat je echt momenten samen hebt. Je eet samen, je maakt samen opdrachten en je schrijft dingen op. Over die verschillen kan je dan weer mooi met elkaar in gesprek gaan.” Matthijs vult haar aan. “De leiding deelt ook heel veel eigen verhalen, wat ook weer heel erg leerzaam is voor ons. Je ziet dat het ook in het huwelijk niet altijd goed gaat en je allebei compromissen moet sluiten en het ook bespreekbaar moet maken.”

Geïnteresseerd?

De cursus is dit seizoen afgelopen, maar ga voor meer informatie naar deze pagina over de pre-marriage course of mail naar [email protected]